Met robotica, logistiek en industrieel ontwerp uit Eindhoven gaat het project Wings For Aid een hulpdrone voor crisisgebieden ontwikkelen. De Tweede Kamer gaf het project eerder deze week 1,5 miljoen euro steun. De steun wordt betaald vanuit het noodhulpfonds.
Wings For Aid heeft als doel om de ‘laatste mijl’ naar een gebied waar zich een noodsituatie voordoet te overbruggen met een onbemande, onbewapende drone. Op die manier moeten medicijnen, dekens, water en voedsel op ver afgelegen gebieden kunnen worden bezorgd bij mensen in nood. De drone, die vrachtwagens en helikopters in onherbergzame gebieden moet gaan vervangen, gaat autonoom vliegen, slechts gestuurd door GPS-coördinaten.
Wings for Aid is een samenwerking tussen de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente, I+Solutions, het Nederlandse Rode Kruis en ICRC en enkele bedrijven waaronder twee European Space Agency spinouts. Barry Koperberg is initiatiefnemer van Wings For Aid. Hij is heel blij met de steun vanuit de Kamer. “De financiële bijdrage stelt ons in staat om het ontwerp en de testmodellen om te zetten in een prototype. Daarmee komt mijn droom steeds dichterbij. Nederlandse ervarings- en universitaire kennis wordt gecombineerd tot een nieuwe dienst. Hoe eerder we de lucht in kunnen, hoe sneller we mensen in nood kunnen helpen.”
De bijdrage van de TU/e is volgens Koperberg onmisbaar. “Er komt bij het ontwerp van zo’n systeem veel meer kijken dan alleen luchtvaarttechniek. In Eindhoven zijn ze goed in het opschalen van productieprocessen. We willen uiteindelijk honderden of zelfs duizenden drones de lucht in hebben. Die moeten dan wel betaalbaar zijn. Verder is er op en rondom de TU/e veel kennis aanwezig op het gebied van logistiek en is er, door samenwerking met het Rode Kruis, eerder ervaring opgebouwd met innovatie in de humanitaire sector.”
BNR sprak eerder met Wings for Aid
Uniek project
Volgens Mark Cox, die namens de TU/e nauw betrokken is bij Wings For Aid, is het een bijzonder samenwerkingsproject. “Ik ben er van overtuigd dat we met deze onbemande drones mensen beter en vooral ook sneller kunnen helpen.” Voordat het zo is, moet er volgens Cox nog wel veel gebeuren. “Er moet een hele nieuwe industrie opgezet worden. Het is pionierswerk. Hoe moet die drone er precies uitzien? Hoe ga je het proces opschalen zodat de onbemande vliegtuigjes betaalbaar worden? Het zal nog veel tijd vergen. Neemt niet weg dat het een fantastisch project is. En ik ben er trots op dat wij daar als TU/e een bijdrage aan mogen leveren.”
Naar verwachting zal de bouw van het prototype een jaar in beslag nemen.
Tekeningen: Designbureau VanBerlo