Online zijn er tal van mogelijkheden om maaltijden, vrijwillige zorg of zelfs je huis te delen. Sommige zijn betaald, anderen zijn gratis. Het bekendste voorbeeld is misschien wel Airbnb waar je jouw huis of een kamer kunt verhuren. Ongeveer zeventig Eindhovenaren bieden dit aan, maar er zijn nog meer voorbeelden van platformen die in de stad gebruikt worden.
Op dat platform kun je bijvoorbeeld een ladder uitlenen of lenen. Peerby koppelt de vrager en de aanbieder. Op de kaart van ‘De staat van Eindhoven’ is te zien dat 1377 Eindhovenaren zijn aangesloten bij dit netwerk. Er worden spullen zowel gratis als betaald aangeboden. Het gaat de gebruikers erom dat het zonde is om voor eenmalig gebruik een product nieuw te kopen.
Ook kun je in Eindhoven een auto huren bij een particulier of jouw auto ter beschikking stellen. Voor een klein bedrag huur je dan iemand zijn auto. Ruim tachtig Eindhovenaren bieden hun auto aan.
De naam zegt het eigenlijk al. Iemand met wat tijd en zin over kan zich vrijwillig aanbieden voor bepaalde activiteiten. Van de hond uitlaten tot boodschappen doen en persoonlijke verzorging. Ook dit platform koppelt de vrager en de aanbieder. De meeste hulp is gratis.
Hoewel dit platform meer wordt gebruikt in Eindhoven dan Zorg voor elkaar, kun je dit daar wel mee vergelijken. In Eindhoven worden ruim tweehonderd klussen aangeboden door vrijwilligers. Dat gaat dan voornamelijk om gezelschap houden, computeruitleg geven en hulp met de administratie. Mensen sluiten zich bij zo’n platform vooral aan om zich nuttig te voelen en om iets bij te dragen aan de maatschappij.
Bijna negenhonderd Eindhovenaren bieden een maaltijd aan. Het concept is dat thuiskoks een maaltijd bereiden en verkopen. Een gezonde maaltijd voor een goede prijs krijgen is een van de redenen waarom mensen dit platform gebruiken.
Samen voor Eindhoven deelt kennis en hun netwerk. Ze koppelen de samenleving aan bedrijven die maatschappelijk betrokken willen ondernemen. Ze trainen het bedrijf, delen kennis en ze verbinden het bedrijf aan de juiste organisaties.
Duurzaamheid
Uit een onderzoek van 2015, uitgevoerd door het bureau Stipo, blijkt dat geld niet de voornaamste reden is om deze platformen te gebruiken. Hoewel de meeste platformen een uitkomst bieden voor mensen met een klein budget, geven de gebruikers in het onderzoek aan vooral het online delen praktisch te vinden.
De hulpvragers bij WeHelpen en Zorg voor elkaar vinden het fijn dat ze niet hun familie of vrienden hoeven te belasten. Met Peerby hoeven mensen niet het voorwerp nieuw te kopen als het daarna niet meer wordt gebruikt. Duurzaamheid is hierbij een belangrijke drijfveer.