Soms lijkt het alsof een startup synoniem is voor een succesverhaal. Omdat we zo veel en vaak horen van geslaagde pitches en grote funders en zo weinig over de scherven die na weer een mislukt project bijeengeraapt moeten worden, ontstaat een verwrongen beeld. Wie de harde cijfers bekijkt (minder dan 1 op de 10 nieuwe bedrijven weet zich te redden), weet wel beter.
Als August de Vocht zich ergens bewust van is, dan is dit het wel. En toch is hij zelf ook een van die startups die alles op alles zetten om te bewijzen dat hij die ene wel geslaagde uitzondering is. De Vocht heeft de overtuiging dat zijn product – No Food Wasted of kortweg NFDWSTD – de wereld verder kan helpen. En nu is het dus zaak om de wereld van die overtuiging te overtuigen.
No Food Wasted brengt onder de naam “afgeprijsd” een app die voedselverspilling tegen gaat. De Vocht: “We werken volgens een redelijk simpel principe: Supermarkten hebben een derving van 400 miljoen Euro per jaar – dat zijn hun eigen cijfers, wij denken dat dit zelfs nog hoger ligt – en met een gemiddelde marge van 2% is het voor elke supermarkt van belang om zoveel mogelijk de derving te verlagen. Zelf doen ze daar eigenlijk vrij weinig aan. Goed, ze verlagen de prijzen van producten met een korte houdbaarheid, maar doen daar verder niks mee.”
En dat is waar No Food Wasted in beeld komt. “Wij indexeren met ons systeem deze afgeprijsde artikelen en sturen dit door aan consumenten die daar op zitten te wachten zodat deze producten op het boodschappenlijstje worden geplaatst en de kans op verkoop dus groter is.”
Grens
De app – “afgeprijsd” – is gebouwd en werkt op apple en android. Bij 25 supermarkten, waaronder twee in Eindhoven, lopen testen waaraan zowel consumenten als de supers zelf deelnemen. Dat levert al veel op natuurlijk, maar qua ontwikkelkracht zit De Vocht wel aan zijn grens. Er is, kortom, geld nodig. Geld om de techniek te verbeteren en om het product echt in de markt te zetten.
En dus verdeelt August de Vocht zijn tijd tussen productontwikkeling, marktverkenning en fondsenwerving. Dat valt nog niet mee, zo weet hij – net als zijn honderden collega-startups in de regio. Steun in zijn strijd heeft hij trouwens wel degelijk. “Dankzij Brainport Development kon ik bijvoorbeeld een werkplek op de High Tech Campus krijgen, temidden van al die andere interessante tech-bedrijven. Heel prettig, maar ja, de echte funding moet toch ergens anders vandaan komen.”
Made In Brabant
En dus voert De Vocht veel gesprekken met potentiële geldschieters, van groot naar klein. “Je kunt je niet voorstellen hoeveel energie daar in gaat zitten. Het is alsof ik weer aan het daten ben: naar de hand dingen van dat ene leuke meisje, maar tegelijk weten dat er meer kapers op de kust zijn en oh die onzekerheid, is zij wel in mij geïnteresseerd? Vaak word je wekenlang aan het lijntje gehouden en dan uiteindelijk toch nog afgewezen. En maar heel soms wordt het serieus.”
Met twee Nederlandse financiers is De Vocht afgelopen week in een vergevorderd stadium gekomen. De steun van Made In Brabant – een organisatie die kansrijke bedrijven en strategische investeerders samenbrengt en het hele investeringsproces faciliteert – was daarbij essentieel, zegt De Vocht. Het is een mooie opmaat voor zijn bezoek van deze week aan de Amerikaanse westkust, waar contact gelegd wordt met andere potentiële investeerders.
Het ministerie van Economische Zaken nodigde De Vocht uit om mee te gaan op een handelsmissie naar San Francisco. Dat geeft op zich al volop mogelijkheden voor gesprekken met belangstellenden. Maar er is meer. De Vocht: “Er is op 25 juni een groot symposium voor iedereen in de voedsel- en IT-sector: de Food Bytes Summit. Daar mag ik, samen met 9 Amerikaanse startups, ons platform gaan pitchen voor een zaal met zo’n 150 investeerders. Een geweldige kans, nog los van wat die handelsmissie misschien gaat brengen.”
Risico
Maar De Vocht mag dan door EZ zijn uitgenodigd, dat wil niet zeggen dat ze zijn reis betalen. “Nee, dat niet. Reis en verblijf is voor eigen rekening, net als een bijdrage om met die handelsmissie mee te mogen.” Hij moet er op zijn persoonlijke spaarrekening voor in het rood, maar voelt ook dat hij eigenlijk geen andere keus heeft. “Dit is natuurlijk dé manier om mijn verhaal voor het meest interessante publiek te presenteren. En ja, daar zit wel een risico aan.”
Foto’s en logo’s bij dit verhaal (c) Overstock b.v./NoFoodWasted b.v.