“De drone-chauffeur, de VR-monteur, de shiva-multi-masseur, of de artificial intelligence stadstester; met de komst van robots zal de arbeidsmarkt aanzienlijk veranderen. Velen zien die toekomst somber in; robots zouden onze banen gaan inpikken. Maar kunnen robots wellicht ook nieuwe banen en werkgelegenheid genereren? Kunnen ze vooral ook mensen die nu op grote afstand staan tot de arbeidsmarkt empoweren?”
De bedoeling is duidelijk: de organisatoren van “Empowered by Robots” willen tegenwicht bieden tegen alle angsten die gepaard gaan met de opkomst van robots. “Hoe zorgen we ervoor dat mensen die moeilijk aan het werk komen en blijven juist kansen krijgen doordat zij met robots en andere technologieën de mogelijkheid hebben om nieuwe beroepen uit te voeren? Kunnen robots wellicht arbeiders voorzien van superpower waarmee ze met unieke kwaliteiten hun arbeidskansen vergroten? Welke technologieën en mensen verhuren zich straks via het uitzendbureau van de toekomst?”
De challenge Empowered by Robots wil innovatieve concepten en ideeën verzamelen die aanzetten tot nieuwe gedachten over de relatie tussen mens en robot. Daarbij is het nadrukkelijk de bedoeling om positieve toekomstscenario’s te bedenken. Dat kan in een prototype, een ontwerp of een proof-of-concept, maar het moet in elk geval aansluiten bij “Hubot”, het uitzendbureau voor mens en robot. “Wij staan voor het tegengeluid. Want volgens veel deskundigen staan robots ook voor een beter en leuker leven, aangenamer werk en juist meer banen. Óók voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.”
Meedoen kan lonend zijn. Voor tien deelnemers staat een plek op de Dutch Design Week klaar, plus €2500. De uiteindelijke winnaar mag met €10.000 onder leiding van Koert van Mensvoort – baanbrekend kunstenaar en technologisch filosoof, bekend van Next Nature Network – het prototype echt gaan uitwerken.
Het is nadrukkelijk de bedoeling om hiermee de zwakkeren in de samenleving te helpen. Wie dat zijn? Ouderen, laag opgeleiden, mensen met een fysieke, sociale of verstandelijke beperking, of mensen die de taal niet machtig zijn, zoals vluchtelingen. Met robot-technieken moeten juist deze mensen “empowered” kunnen worden. “Of het nu gaat om drones, artificial intelligence, slimme algoritmes of intelligente apparaten; alle technieken die mensen superpowers kunnen geven vallen in deze challenge onder de term robotisering.”
De jury bestaat uit Tessie Hartjes, Wim van der Leegte, Maarten Steinbuch en Peter van Rooij. De organisatie is in handen van gemeente Eindhoven, Start Foundation en Next Nature Network. Inschrijven kan tot 1 februari.