Author profile picture

Het begon met enthousiasme over een uitzending van Tegenlicht over Silicon Valley. En waar het eindigt, tja, dat durft Remmelt van Tol nog niet te voorspellen. Feit is dat hij het voor elkaar heeft gekregen om afgelopen voorjaar acht weken op de Draper University in San Mateo (inderdaad: midden in Silicon Valley) te bivakkeren. Én dat hij binnenkort, met een Chinese developer die hij daar heeft leren kennen, voor tenminste vier maanden terugkeert naar de Valley.


Vanaf 1 augustus elke zaterdag op e52: Silicon Remmelt. Over vallen en opstaan als startup in the Valley.


Dat klinkt vooralsnog als een geslaagd avontuur voor iemand die tot voor kort vooral aanbotste tegen het feit dat zijn geldingsdrang eigenlijk niet goed begrepen werd. Van Tol: “Tja, maar dat is Nederland. Hier is het best lastig om mensen ervan te overtuigen dat je een goed plan hebt. Althans, dat was wat ik zelf vanaf mijn eerste schooldag wel gemerkt heb. Ik heb altijd al wel de drang gehad om méér te doen, om verder te springen. Maar het is nou niet zo dat dat altijd heel erg op prijs werd gesteld. Zelfs hier rond de High Tech Campus zou dat nog wel wat beter kunnen, weet ik nu.”

Hoe anders was dat tijdens de acht weken die Van Tol in april en mei doorbracht in de Valley. “Compleet het omgekeerde. Al zou je een busdienst naar de maan willen ontwikkelen, in plaats van iets als onhaalbaar weg te zetten, willen mensen er juist zoveel mogelijk over horen en er waar mogelijk aan bijdragen. Elk idee heeft waarde.”

IMG_3193Twee jaar voorafgaand aan de acht weken Draper University had Van Tol, onder meer vanuit de High Tech Campus, gewerkt aan een concept voor een app. “Al mijn tijd en geld zijn er in gaan zitten. Ik had verwacht in San Mateo de puntjes op de i te kunnen zetten.” Maar dat liep anders. “In plaats van mijn app af te ronden, besloot ik na twee weken er een dikke streep door te zetten. Ik heb alles weggegooid en ben helemaal opnieuw begonnen.”

Het resulteerde bij zijn vertrek van Draper U. in een nieuwe app (“noem het maar een concurrent van snapchat”) én een investeerder die in elk geval garant staat voor vier maanden doorontwikkeling. “Daarvoor ga ik dus met Shin Liang, mijn technische collega uit China die ik op Draper heb leren kennen, terug naar Silicon Valley. Samen doorbouwen aan dit concept en ondertussen nieuw kapitaal vergaren voor een volgende ronde. Nee, dat kan niet vanuit Eindhoven, daarvoor moeten we echt in de Valley zitten.”

Wat maakt de situatie daar dan zo anders? “Het is de mindset, de manier van denken. Alles en iedereen daar is doordrongen van het belang van geld om zaken mogelijk te maken. Iedereen zit in datzelfde circuit: de ontwikkelaars bij de startups of aan de universiteiten, de venture capitalists en angels aan Sandhill Road, de accelerators, de beginnende of al gesettlede bedrijven. Like minded people, ze willen elkaar helpen omdat ze beseffen dat ze zelf ook ooit geholpen zijn – of zullen moeten worden.”

Op die manier kom je met een goed onderbouwd idee en de flair om in de belangstelling van geldschieters komen, al snel een paar stappen verder. Vervolgens is het aan de ondernemer zelf om de voorzet in te koppen. Remmelt van Tol zit midden in die fase. De vooruitzichten zijn vooralsnog goed, maar hij beseft als geen ander dat zijn doelen nog lang niet bereikt zijn. Later deze maand stapt hij opnieuw op het vliegtuig naar San Francisco. “In elk geval voor vier maanden, maar wie weet voor nog veel langer.”


Vanaf 1 augustus elke zaterdag op e52: Silicon Remmelt. Over vallen en opstaan als startup in the Valley.


 

Hoofdfoto: Remmelt van Tol met zijn Chinese collega Shin Liang bij Bill Draper, vader van Tim, de oprichter van Draper University