Author profile picture

Een van de teams die naar de FIRST-wereldkampioenschappen in St. Louis gaat is Team Rembrandts. Dit team doet mee aan de FIRST Robotics Competition en heeft zich geplaatst door de regionale kwalificatiewedstrijd in Orlando te winnen. Elk jaar moeten de robots een ander spel spelen, dit jaar bestond de opdracht uit ballen schieten, tandwielen oppakken en ophangen en in de laatste 30 seconden zichzelf optrekken in een touw.

Hoe is het team tot stand gekomen?
Team Rembrandts bestaat nu al vijf jaar. Het team is opgericht als project van de studie mechatronica aan de Fontys Hogeschool voor Engineering. Maar wie zijn tegenwoordig de deelnemers van het team? Mentor Jelle Wout vertelt: “Dit jaar bestaat het team uit zestien tweedejaars studenten van de opleiding mechatronica aan de Fontys Hogeschool voor Engineering. Twee mentoren die op dezelfde opleiding zitten begeleiden samen met een tutor de studenten. De studenten doen mee als project vanuit de opleiding, ze krijgen er dus ook studiepunten voor. Het aantal studiepunten dat je krijgt is alleen veel minder dan de tijd die een student gemiddeld besteed aan het team. Naast de studenten van Fontys doen er vijftien middelbare scholieren mee.”

“De scholieren die meedoen zijn echt trots op wat ze hebben gemaakt.”Jelle Wout, Team Rembrandts

Hoe gaat het samenwerken met scholieren?
“Over het algemeen gaat dat heel goed. Het is elk jaar weer afwachten wat voor team er gevormd wordt, maar het is een kwestie van de juiste begeleiding geven aan de leden. We merken dat de scholieren zich echt bij het team betrokken voelen. Zelfs in het weekend gaan ze mee naar bedrijfsbezoeken en beurzen, dat geeft aan dat ze trots zijn op wat ze gemaakt hebben.
Met ons team proberen wij het gat tussen het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs te overbruggen. Ieder jaar proberen wij om scholieren beter en meer te betrekken bij het ontwerpproces. Dit seizoen hebben we het eerste half jaar iedere woensdagavond een onderdeel van het ontwerpproces met hun doorgenomen. Dat maakt het makkelijker voor hen om aan te sluiten tijdens het ontwerpproces.”

Hoe gaat dat ontwerpproces?
“Elk jaar krijgen de teams zes weken de tijd om een robot te bouwen. In het tweede weekend van januari wordt er een spel bekend gemaakt, dat spel is elk jaar anders. De bekendmaking gaat aan de hand van een gameanimatie en een handleiding waarin alle regels en details van het spel in staan. Binnen zes weken moeten de teams een robot bouwen die aan het spel kan deelnemen. De uitdaging is om binnen die korte tijd van een opdracht naar een goed werkende robot te komen. Dit proces doorloopt elk team anders. Wij beginnen met een gameanalyse en houden dan een brainstormsessie. Daarna is het belangrijk om je tactiek te bepalen en te weten op welke onderdelen van het spel je het meeste gaat focussen. Wij laten die jongens dat zelf bepalen, maar daar komt ook de ervaring van mentoren bij. Uiteindelijk kom je zo samen tot een idee en strategie waar het gehele team achter staat.”

Hoe organiseren jullie het bouwen van de robot?
“Het team delen we vervolgens op in drie groepen: mechanische ontwerpers, elektrotechnische ontwerpers en software engineers. Hierbij is het enorm belangrijk dat die drie partijen goed samenwerken. Het eerste half jaar van september tot januari komen we elke woensdag samen en werken we op donderdag al aan de voorbereidingen. Die woensdagavonden houden we ook om de middelbare scholieren naar Fontys te halen, die hebben in hun roosters geen tijd om hier mee bezig te zijn. In die zes weken wordt er dag en nacht doorgewerkt. Het bouwen van de robot gebeurt in een loodsje in Nuenen, daar hebben we echt onze eigen plekje. Dat zorgt ervoor dat je als team ook hecht gaat samenwerken en dat de groep steeds meer naar elkaar toegroeit. We hebben twee robots ontwikkeld, eentje waarmee we kampioenschappen hebben gespeeld en die nu ook nog in de V.S. is en een ander om nog aan te kunnen sleutelen. Op die manier kunnen we straks voor de wedstrijd nog nieuwe software uploaden zodat de robot daar ook up-to-date is.”

Gesleutel aan de robot

Jordi van Es – Team Rembrandts

Wat zijn de verwachtingen voor het WK?
“In St. Louis hebben we competitie van vierhonderd andere teams. Het hele seizoen zijn we open ingegaan, zonder doelstellingen, we geven gewoon het beste van wat we hebben. Naar mate het seizoen en het bouwproces vorderde merkten we dat we op de goede weg waren met onze robot, we zagen dat we veel konden gaan bereiken. Op dat moment hebben we dat niet echt duidelijk uitgesproken, maar we werden wel steeds fanatieker in het bouwen, we wilden de robot echt zo goed mogelijk maken.
Tijdens de regionale toornooien hebben we goed gescoord, we hebben de halve finale bereikt en een design award gekregen en tijdens de wedstrijd daarna hebben we zelfs de finale gewonnen.
Bij de regionale toernooien hebben we goed gescoord, een keer halve finale en tweede gewonnen. Wat we hebben gemaakt is wel echt goed en dat werd ook gezien en gewaardeerd door de jury’s, maar hoe we ons gaan houden op het wereldtoernooi weet ik niet, we gaan er volle bak voor, software technisch doen we nog wat aanpassingen. We kunnen heel ver komen op het WK.”

Van de reis van de twee Eindhovense robotteams Team Rembrandts en Frencken’s Future doen we samen met citymarketing organisatie Eindhoven365 verslaggeving. Na afloop van het buitenlandse avontuur volgt er nog een korte documentaire en een terugblik op de wedstrijden.

Fotocredits: Jordi van Es – Team Rembrandts