Smart Industry Hub HTC
Author profile picture

Op de hoek van High Tech Campus Eindhoven is plek gevonden voor de Smart Industry Hub, een gebouw van 12.000 vierkante meter met kantoren, onderzoeksruimten en bedrijfshallen. Nog niet alle procedures zijn afgerond, maar vast staat dat de Hub voor 1 september 2017 klaar moet zijn. De Hub is specifiek bedoeld voor het MKB, een schakel die volgens Frans Schmetz, Managing Director van de High Tech Campus, nog te veel ontbreekt op het bedrijventerrein in Eindhoven.

Hoeveel het pand moet kosten, kan Schmetz niet precies zeggen. “Maar het gaat om double-digit miljoenen”, zegt hij. De hal, die in compartimenten verhuurd gaat worden, moet uiteindelijk plaats bieden aan zo’n 10 tot 15 bedrijven. Die bedrijven zijn er nog niet. Tot dusver is er één contract getekend.

De leegstand op de campus ligt onder de 1 procent

Risico
Schmetz: “We nemen zeker een bepaald risico door dit neer te zetten. Maar dat geldt voor alles wat we op de campus doen. We tekenen nou eenmaal met bedrijven die op innovatie gestoeld zijn, ze verkennen nieuw terrein en daar zit –bijna per definitie- een onzekere toekomst aan vast.”

Toch heeft de investeringsgroep achter de campus, onder leiding van Marcel Boekhoorn, het aangedurfd de bouw goed te keuren. Boekhoorn kocht de campus in 2012 van Philips, de verkoop leverde Philips 425 miljoen euro op.

“De leegstand op de campus ligt onder het procent”, zegt Schmetz. De kantorenleegstand in de rest van Eindhoven lag in 2014 nog tussen de 15 en de 20 procent. “Een aardig verschil, we zien dat bedrijven zich graag vestigen op de campus, omringd door partijen die met hetzelfde werk bezig zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat de Hub gevuld gaat worden.”

Tarieven
Midden- en kleinbedrijven die naar de campus willen komen, kunnen kiezen uit drie verschillende ruimtes: een kantoor, een onderzoeksruimte of een bedrijfshal. Bij oplevering in september 2017 ligt de indeling van het gebouw nog niet vast. “We willen niet te veel compartimenten vastzetten. Het is de bedoeling dat bedrijven zelf aangeven hoeveel ruimte ze nodig hebben en wat ze ermee willen doen. Dan passen wij de indeling van het pand daar op aan.”

Tarieven voor de ruimtes liggen volgens Schmetz ‘substantieel lager’ dan de tarieven voor de rest van de campus, toegepast op de doelgroep. “En zijn daarmee  concurrerend met plekken als bijvoorbeeld bedrijventerrein als de Hurk.”

“Puur financieel liggen de tarieven misschien iets hoger, maar dat is uit te leggen omdat er hier veel bedrijvigheid in een vrij specifieke sector op een vierkante kilometer zit samengepakt. Dat hebben andere plekken niet te bieden. Sinds de verkoop in 2012 is het aantal hightechbedrijven op de campus gegroeid van 100 naar 145. Het aantal medewerkers groeide mee: Van 8000 in 2012 naar 10.734 in 2016.

De locatie voor de nieuwe Smart Industry Hub
De locatie voor de nieuwe Smart Industry Hub

MKB naar campus
De Smart Industry Hub komt er omdat het aandeel MKB in die mix van bedrijvigheid moet worden vergroot. “Op de campus hebben we genoeg kennisinstituten en R&D-afdelingen in allerlei formaten, van Philips tot aan de startups, maar wij willen meer partijen die het product ook daadwerkelijk gaan maken.”

“We hebben ze ook wat te bieden. Zoals een verbinding met ons internationale netwerk en uitstraling. Dat maakt het voor hen bijvoorbeeld makkelijker om schaars talent aan zich te binden. Ze kunnen deel uitmaken van ons ecosysteem waarin bedrijven elkaar complementeren, inspireren en sterker maken.”

Eerdere gesprekken
In het verleden hebben we veel gesprekken gehad met hightech MKB-partijen. Helaas strandden die vaak  in ambitie. We konden nog geen goede accommodatie bieden voor de bedrijven. De labs die we op de campus hebben zijn te groot en passen niet bij de behoefte van het MKB.”

“Daar hebben we naar geluisterd, want we willen  ze graag hebben. We zagen een kans en vanuit dat inzicht  is het idee voor de Hub ontstaan. We willen de bedrijven samenbrengen onder één dak, dicht bij de partijen waarmee ze zakendoen.”

Nieuwe kennis
Met meer MKB’ers op de Campus wordt de  bedrijfsketen op de campus versterkt, die in dienst staat van het innoveren van de hightechindustrie.  “Nieuwe kennis ontstaat  binnen de muren van de universiteiten en wetenschappelijke instituten. Die kennis wordt vertaald in technologie en krijgt daarna steeds concreter vorm. Van de universiteit naar Industrial Research, via instituten als Holst en Solliance, naar de R&D-bedrijven om uiteindelijk in de vorm van een product of proces zijn weg te vinden naar de wereldmarkten. De MKB’er heeft in die keten een steeds meer prominente rol.”

De High Tech Campus bouwt de bedrijfshal ook omdat het MKB door de jaren heen veranderd is. “Het MKB opereert slimmer en internationaler dan voorheen. Mede omdat er een continue druk is van concurrenten die ook internationaal opereren. De producten die het MKB produceert zijn steeds complexer en worden flexibeler geproduceerd. Ze worden bovendien geleverd aan een groep klanten die steeds meer veeleisend wordt. Daarnaast vragen global companies als NXP en ASML dat MKB’ers slechts beperkt afhankelijk zijn van hen. De high tech MKB’er heeft te maken met grote uitdagingen. Wij denken dat ze die makkelijker kunnen aangaan door samen te werken. Met alleen goedkoop en snel leveren komt het MKB er niet meer.”

“Tweede hub niet uitgesloten”

Als alle procedures zijn doorlopen, moet eind 2016 de eerste paal van het nieuwe gebouw de grond in gaan. Na de plaatsing van de Smart Industry Hub heeft de campus nog iets meer dan 103.000 vierkante meter ontwikkelingsgrond ter beschikking en zijn er nog een krappe 3.000 parkeerplaatsen te realiseren in bestaande parkeergarages. Een tweede Hub is daarom niet uitgesloten volgens Schmetz.  “Als het gebouw vol zit, en het blijkt een succes, bouwen we door.”