Author profile picture

STW kent de titel Simon Stevin Meester 2016 toe aan prof.dr.ir. Maarten Steinbuch en prof.dr. Suzanne Hulscher. Zij ontvangen de prijs voor hun technisch-wetenschappelijk onderzoek en de manier waarop zij bruggen slaan tussen wetenschap en praktijk. Beide winnaars ontvangen een bedrag van 500.000 euro, de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Mobiliteit
Steinbuch, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, onderzoekt met zijn vakgroep een breed scala aan technische onderwerpen. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelt hij bijvoorbeeld technologieën die het (elektrisch) autorijden veiliger, gemakkelijker en efficiënter maken. Hij onderzoekt onder andere de mogelijkheden voor een slim netwerk van oplaadpunten, dat leert op welke momenten automobilisten graag hun auto opladen. Ook doet hij met zijn groep onderzoek naar schone en zuinige vrachtwagens.

Chirurgie-robots
Steinbuch ontwikkelt ook robots waarmee chirurgen extreem nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren die met mensenhanden niet mogelijk zijn. Hij richtte daarvoor de startup MicroSure op. Het bedrijf verwacht over twee jaar de robot beschikbaar te hebben voor gebruik in operatiekamers. Onder Steinbuchs supervisie ontstond ook de startup PrecEyes, dat een robotsysteem ontwikkelt waarmee oogchirurgen zeer nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren. Beide startups zijn mede met behulp van STW-financiering opgezet.

Steinbuch heeft een grote nationale en internationale reputatie. Vanwege zijn verdiensten als hoogleraar is hij in 2013 benoemd tot TU/e-universiteitshoogleraar, een bijzondere positie voor hoogleraren die excelleren en hun vakgebied. Daarnaast is Steinbuch wetenschappelijk directeur van het TU/e High Tech Systems Center en van het 3TU Research Centre High Tech Systems. Ook is hij bestuurslid van de sectororganisatie AutomotiveNL.

Brug tussen wetenschap en bedrijfsleven
STW prijst de manier waarop Steinbuch bruggen slaat tussen wetenschap en bedrijfsleven, en die samen laat optrekken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In zijn onderzoek werkt hij bijvoorbeeld samen met ASML, Philips, Océ en TNO, maar ook met veel mkb-bedrijven. Mede dankzij Steinbuch is Nederland een hotspot voor ontwikkelingen rondom elektrisch rijden, de regeling van precisiesystemen en microchirurgie.

“Ik vind het een grote eer om deze prijs te krijgen”, zei Steinbuch na de bekendmaking. “Technisch wetenschappelijk onderzoek wordt steeds belangrijker in onze maatschappij, en deze prijs onderstreept dat belang.”

Bron: STW

Foto credits: Bart van Overbeeke