Author profile picture

De telefoon gaat en je ziet dat er een nieuw WhatsApp bericht is. Eigenlijk wil je gewoon kijken wie het berichtje stuurt, maar je bent aan het rijden. De drang om op je telefoon te kijken is groot. Dat had ook Pieter Husmann tijdens zijn studentenbijbaan als chauffeur. Zijn eigen behoefte en de ergernis aan andere bestuurders die op hun telefoon bezig zijn, brachten hem op het idee voor Hélo.

Hélo zijn draadloze oordopjes waarmee je bijvoorbeeld ingekomen berichten kunt beluisteren. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos door de joystick op het oortje.hélo van Pieter Husmann

Het is de bedoeling dat je zelf de functies kan instellen op de oordopjes. Door de joystick aan elke kant heb je tien mogelijkheden. “Je kan bijvoorbeeld het volume harder of zachter zetten tijdens het sporten door het knopje naar boven op beneden te bewegen. Of een berichtje laten voorlezen door de knop in te drukken.”

Op tafel liggen de zachtrubberen oordopjes. Ze zijn op maat gemaakt naar de vorm van Husmanns oorschelp. “Daardoor kunnen ze niet uitvallen en dragen ze fijn. Ik ging testen hoelang ik ze in kon houden zonder dat het irriteerde. Pas toen ik uren later op mijn kussen ging liggen, had ik door dat er wat in mijn oor zat”, vertelt de designer.

3D-printen

In het rubber zit nu nog geen enkele chip of andere elektronica. Dat komt de komende maanden wanneer Husmann de Hélo verder gaat ontwikkelen. “Eerst moet je hélo van Pieter Husmanneen werkend prototype hebben, deze mag nog groot zijn van formaat. Als dat werkt, ga je alles verkleinen zodat het ook daadwerkelijk in een oor past. Dat is het moeilijkste en het duurste van de ontwikkeling.”

De Eindhovense ontwerper studeerde in december 2014 af aan de Design Academy in Eindhoven met de oordopjes. Over het concept waren de docenten al enthousiast, maar de uitvoering was toen nog niet ideaal. “Ik maakte de dopjes toen door zelf rubber te gieten in malletjes.” Het rubber moest dan om een 3D-geprinte behuizing komen waar de elektronica komt te zitten. “Dat is vrij complex en elke luchtbel maakte het uiterlijk minder mooi.”

Nu worden ze geprint met een 3D-printer die verschillende materialen kan maken zoals de harde behuizing en het zachte rubber daaromheen. “Dat is precies wat ik nodig had. Ook laat ik nu de mallen voor de knopjes 3D-printen, zo heb ik vrijheid in vorm en materiaal. De metalen knopjes uit goud, zilver en dergelijke zijn een echte final touch die de elektronica tot een sieraad maken.”

Ontwikkeling

Het 3D-printen komt ook terug in zijn lampen. “Hoe groter je iets in 3D wilt printen, hoe duurder. Maar hetplastic snijden met een laser is goedkoper als de stukken groter zijn. Deze technieken lumi de lampen van Pieter Husmanncombineren is dus ideaal voor de lampen.” De Lumì, zoals de lampen heten, komen als een bouwpakketje. Alle plastic plaatjes zijn gesneden met een laser en de koppelstukjes komen uit een 3D-printer. “Je hoeft alleen maar de plastic stukken aan elkaar te klikken.”

De lampen zijn al op de markt en dat is ook de bedoeling bij de Hélo, maar daarvoor moeten er eerst nog stappen worden gemaakt. Tijdens een pitchevent van de Smart Design to Market bij ASML won Husmann zes maanden engineering support van Blue Engineering en KMWE.

Zij gaan helpen om de oortjes ook daadwerkelijk te laten werken. “Ik ben nu volop bezig, het doel is dat Hélo volgend jaar op de markt is. Tijdens de aankomende Dutch Design Week in oktober 2016 presenteer ik alle ontwikkelingen en waarschijnlijk een verkoopdatum!”