© Gemeente Eindhoven

‘Internationale Knoop XL – het nieuw te ontwikkelen stationsgebied in Eindhoven – moet het high-tech visitekaartje van de stad worden. Het project The Dutch Mountains wilde aanvankelijk iets soortgelijks realiseren aan de A2 tussen Eindhoven en Veldhoven. Sinds dat laatste niet haalbaar bleek, zijn de kaarten gezet op een combinatie van beide plannen. En met voorlopig succes: vandaag zetten gemeente Eindhoven en The Mountains Corporation hun handtekeningen onder een grondreservering voor een locatie tussen station en TU/e-campus aan de Dorgololaan. De samenwerking behelst volgens Lennart Graaff van The Mountains Corporation onder meer het realiseren van een groene inpassing, slimme mobiliteitsoplossingen en een goede verbinding met de binnenstad.

In de tussentijd is het ontwerp van The Dutch Mountains behoorlijk aangepast aan de nieuwe omgeving. Nog steeds is het plan om een lager middenstuk te combineren met oplopende randen aan beide buitenzijden, maar het geheel is wat compacter geworden en de uiteinden zijn veranderd in gigantische torens waarvan de hoogste zo’n 150 meter zou kunnen worden. Ook aan de andere kant van het station, voor District-E, zijn door Amvest hoge (woon)torens gepland.

Dutch Mountains impressie juni 2019

Dutch Mountains impressie juni 2019

Onder de noemer ‘Eindhoven Internationale Knoop XL’ ondergaat het hele stationsgebied van Eindhoven de komende jaren een gedaanteverwisseling. Doel is om, als één van de belangrijkste economische kerngebieden van Nederland, zowel het voorzieningenniveau als de bereikbaarheid te verhogen. Het gaat rond het station om een gebied van ongeveer 55 hectare. Vorige maand tekenden het Rijk, de provincie Noord-Brabant en gemeente Eindhoven daartoe een overeenkomst.

Dutch Mountains locatie

Dutch Mountains locatie (©  Google maps)

Toplocaties

Eindhoven wil met Internationale Knoop XL de identiteit van technologie, design en kennis beter zichtbaar maken. Graaff: “De omgeving rond het station moet hét visitekaartje worden van Brainport Eindhoven en Brabant. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar uitwisseling plaatsvindt en waar de economische kracht van de regio zichtbaar en voelbaar is. Het gebied wordt het middelpunt tussen toplocaties in de regio en een gebied dat de regio nationaal en internationaal verbindt.”

De twee hoge torens op de tekeningen van The Dutch Mountains worden met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke ruimte die als “lobby van de stad” moet gaan fungeren, zegt Graaff. “The Dutch Mountains is een interactieve omgeving waarin werken, verblijven, leren, ontmoeten en ontspannen door elkaar heen plaatsvinden. Het project bevat plannen voor woningen, shortstay appartementen, een hotel, kantoren, co-workspaces, een business center en voorzieningen als horeca en wellness.”

Dutch Mountains impressie juni 2019

Dutch Mountains impressie juni 2019

Circulair

The Dutch Mountains wordt gerealiseerd aan de Dommel pal tussen het station en de TU Eindhoven. Graaff: “Juist dit kruispunt tussen binnenstad en campus leent zich voor de ontwikkeling van een levendige locatie waar het draait om collectiviteit, optimisme, plezier en ongedwongenheid.” De initiatiefnemers achter The Dutch Mountains (The Mountains Corporation, een samenwerking tussen BLOC, Studio Marco Vermeulen en Urban Xchange) zeggen met het project een prominente bijdrage te willen leveren aan een gezonde en bewuste verstedelijking van het stationsgebied. Het gebouw wordt zoveel mogelijk circulair en biobased.

Dutch Mountains impressie juni 2019

Dutch Mountains impressie juni 2019