Author profile picture

In een wekelijkse column, afwisselend geschreven door Maarten Steinbuch, Mary Fiers, Carlo van de Weijer, Lucien Engelen en Tessie Hartjes, probeert E52 uit te vinden hoe de toekomst eruit zal zien. De vijf columnisten, af en toe aangevuld met gastbloggers, zijn allemaal op hun eigen manier bezig met oplossingen voor de problemen van onze tijd. Zodat Morgen Beter wordt. Deze zondag is Maarten Steinbuch aan de beurt. Hier alle eerdere afleveringen.

Wie weet het nog, eind 2008? Nu bijna tien jaar geleden. De bankencrisis en de ongekend snelle neergang van de economie. Ik weet nog dat de mensen van DAF mij vertelden dat in 1 week de orders met 60% instortten en veel bestaande orders werden gecancelled. In onze regio vreesden we het begin jaren negentig-scenario met het omvallen van DAF en de ontslagrondes bij Philips. In 2008 was ik al een paar jaar voorzitter van de Stichting Techniekpromotie, en ook in dat jaar was ik mij binnen de TU/e sterk aan het maken voor de groei van het aantal studenten. Op dat moment hadden we 6500 studenten. De regio schreeuwde om nieuw technisch talent. Dus we deden alles om via de stichting (onder meer de First Lego League) kinderen techniek te laten gaan doen. En toen brak de bankencrisis uit, aan het eind van het jaar.

We vreesden voor grootschalig ontslag van kenniswerkers, met name in onze regio op het gebied van high tech. En we wisten ook dat na zo een neergang de opleving weer een tekort aan technici zou opleveren. Dus wat te doen? Het antwoord was de KWR: de Kenniswerkersregeling. Het klaarstaande geld voor de werkloosheid werd via de bedrijven gebruikt om medewerkers in projecten samen te brengen met kennisinstellingen. Er zijn toen een aantal prachtige projecten ontstaan, met als resultaat onder andere de 3D printer van het Printvalley project.

Ik kan me nog herinneren dat we bij ons in de faculteit een ruimte hadden vrijgemaakt, en daar kwamen 15 ingenieurs van DAF en zijn toeleveranciers zitten. Samen met de onderzoekers uit mijn groep hebben we anderhalf jaar gewerkt aan de allereerste DAF truck met een hybride aandrijving: een dieselmotor samen met een elektromotor. Het was een bijzondere periode: met zoveel mensen tegelijk, met een concreet doel, met nieuwe kennis en bestaande praktijkervaring, met studenten en ervaren ontwerpers, op een co-locatie in een inspirerende omgeving. Het leek eigenlijk wel een studententeam!

Het project met DAF heeft een echt prototype opgeleverd, en ook een versterking van de samenwerking tussen ons en DAF. Een ervaren medewerker werkt nog steeds, een dag per week, bij ons in de groep. Het is een win-win: wij leren van de echte praktijkproblemen, en van de ervaring, de medewerker kan nieuwe kennis opdoen en met jong talent onderzoek doen. Zo heeft lang ook iemand van Oce bij ons in de groep gewerkt, en hebben we nu een aantal TNO- en ASML-medewerkers die aan de TU/e onderzoek doen. Bij ons High Tech Systems Center werken ervaren mensen van onder anderen VDL/ETG voor de high tech en van Marel om de lijn met agro/food te versterken.

De Kenniswerkersregeling heeft mij geleerd dat versnelling van innovatie gebaat is bij co-locatie, vertrouwen, uitdagende doelen stellen, en je als groep een beetje gedragen als een studententeam.

Dit is precies wat we willen bereiken met de Eindhoven Engine! Exponentiële innovatie, samen met alle partijen: de industrie, maatschappelijke organisaties, overheid, kennisinstellingen zoals TU/e, TNO, Fontys, Summa en andere MBO’s. Er gebeurt al veel in onze regio, maar het kan nog beter! Ook in hoogconjuctuur. Nu, in 2018, op weg naar een nieuwe versie van de Kenniswerkersregeling!