Author profile picture

In plaats van vol spanning af te wachten tot ze in mochten stappen konden vakantiegangers op Eindhoven Airport dinsdagmiddag alvast een vlucht nemen in VR. Samen met Transavia heeft de Eindhovense start-up van Fontys-studenten MindMansion een test gedaan onder passagiers om te kijken of vliegangst weggenomen kan worden door VR-therapie.

MindMansion heeft tot nu toe vooral ervaring met VR-therapie in de zorg. Zo maken ze deel uit van de VR-hub van de GGzE. Maar toen Transavia aanklopte kwam dat als geroepen. “We willen met VR-therapie de behandelmethode voor angst in de zorg verbeteren, maar om dat goed te kunnen doen, moeten we ons bewijzen. Met zo’n samenwerking kan dat”, zo vertelt Lisa Slegers, medeoprichter van MindMansion. Door het invullen van een vragenlijst voordat ze de VR-bril zetten en als ze geland zijn datzelfde te doen, wordt er gemeten of de therapie werkt.

Transavia is al langer bezig met vliegangst. Twee jaar geleden heeft de luchtvaartmaatschappij passagiers al sensoren gegeven waarmee de hartslag, ademhaling en huidtemperatuur tijdens een vlucht werd gemeten. “Daarmee konden we zien op welke momenten tijdens een vlucht passagiers stress ervaren. Dat bleek te zijn tijdens het opstijgen, landen en turbulentie, maar ook bij bochten en geluiden aan boord. Uit dit onderzoek bleek dat 27% van onze passagiers enige vorm van vliegangst ervaart”, aldus Brit Haarmans, Innovation Lead bij Transavia. Met deze resultaten is het bedrijf aan de slag gegaan en heeft inmiddels meer informatie beschikbaar gemaakt over vliegangst, waaronder tips om daar mee om te gaan. “We willen de angst om te vliegen bij onze passagiers wegnemen en de drempel om met je vliegangst om te gaan verlagen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat VR-therapie ontwikkelde. Zo zijn we in contact gekomen met MindMansion.”

Voor de Eindhovense startup is deze samenwerking pas het begin: “Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen om aan de slag te gaan met hun angst en deze weg te nemen. Wij kunnen handvatten bieden om met je angsten om te gaan doordat je in een veilige omgeving kan oefenen met exposure. Het is echt een tool om de behandeling te verbeteren, exposuretherapie kost nu namelijk nog erg veel tijd. De blootstelling aan angsten is een goede manier om ze te behandelen en VR kan die angsten oproepen”, aldus Slegers.

Maar de toegankelijkheid van de VR-therapie hangt ook af van de technologische ontwikkelingen. “Een paar jaar geleden had je nog een grote opstelling nodig en nu zijn er al draadloze brillen. Hopelijk kunnen mensen dit over een paar jaar ook gewoon thuis doen. Uiteindelijk willen we de zorg namelijk gemakkelijker maken. Sommige mensen wachten te lang met een behandeling omdat de drempel nog te hoog is. Terwijl je, als je er eerder bij bent, kan voorkomen dat die angst alleen maar erger wordt.”