Foto Bart van overbeeke
Author profile picture

De E52 High Tech Piek Awards zijn ook dit jaar weer uitgereikt aan negen mensen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd op hightech gebied, of voor wie we in 2018 grote verwachtingen hebben. Elke dag portretteren we een van de winnaars.

We starten met de grote winnaar van de High Tech Piek Awards: Maarten Steinbuch, die de piek won vanwege zijn langdurige verdiensten voor het Eindhovense hightech ecosysteem.

Lees hier alles over de andere winnaars

Juryrapport:
“Distiguished Professor Maarten Steinbuch is al vele jaren hét visitekaartje van de regio. Als iemand de belichaming is van wat Brainport Eindhoven wil uitstralen, dan is hij het wel. Of het nu om robots gaat, om smart mobility, om de studententeams die hij waar mogelijk helpt, zijn medisch-technologische ondernemerschap of over zijn vele tientallen promovendi, Maarten Steinbuch is daar waar de ontwikkelingen het krachtigst zijn. En hij weet dat alles ook nog eens mooi in de media te krijgen.”

Hoewel maarten Steinbuch geen ‘kind van deze regio’ is, voelt hij zich inmiddels wel zo. Maar wat wil je ook, na exact 30 jaar werken voor het Philips NatLab (de eerste twaalf jaar) en TU Eindhoven (de volgende 18)? “Maar eigenlijk begon het al lang daarvóór, tijdens een bezoek aan het Evoluon, dat enorme indruk op mij maakte. Vanaf het moment dat ik me hier definitief vestigde, heb ik de regio leren kennen als een wereldspeler. Vanuit de empowerment die ontstond tijdens de crisisjaren tot aan de successen van nu: we zijn wereldwijd leidend op hightech gebied. Het voelt dan ook extra goed om juist hier de waardering te krijgen in de vorm van de High Tech Piek Award – zeker als je ziet wat voor kanjers mij voorgingen: Rob van Gijzel en Guus Frericks. Dat maakt me wel trots ja.”

Dat de regio Brainport Eindhoven een wereldspeler is, is geen grootspraak, zegt Steinbuch. “We maken die claim echt waar; dit is niet alleen een regio van de mooie plannen, we vullen ze ook daadwerkelijk in met z’n allen. En dat zeg ik heus niet alleen zelf hoor. Vorig jaar mocht ik Rob Nail, de oprichter en CEO van Singularity University, rondleiden op onze onderzoeksafdeling. Die was zwaar onder de indruk, vond alles even gaaf en kwam aan het einde van het bezoek tot de conclusie dat we hier geen centimeter onderdoen voor Silicon Valley. En hij heeft gelijk ook, want ik heb het vaker gezegd: de Wet van Moore wordt niet in California bepaald, maar hier, bij ons in Eindhoven.”

Wie in Eindhoven in gesprek raakt over Maarten Steinbuch, hoeft niet lang te wachten tot iemand zich openlijk afvraagt hoe de professor toch al die activiteiten die hij ontplooit, weet te combineren. Zijn eigen TU/e-activiteiten, maar ook die waarbij hij op de achtergrond actief is. Volgens Steinbuch zelf is het relatief eenvoudig. “Allereerst moet je het niet overdrijven. Soms lijkt het alsof ik een rol heb, maar ben ik alleen aan de zijkant aanwezig, zoals bij de studententeams van STORM en Solar Team Eindhoven. Maar het belangrijkste is dat bij mij het glas altijd halfvol is. Ik ben van nature een blij mens en als ingenieur blijf ik zoeken naar de kraan om het glas verder te vullen. Dat helpt natuurlijk. Daarnaast werk ik altijd graag samen met anderen. Ik heb gelukkig wel een goed oog voor goede mensen. Die kan ik dan de waardering en het het vertrouwen geven om het idee verder uit te werken. Oh, en wat ook enorm helpt, is dat mijn energiepotje mooi in balans is: thuis kan ik genieten en afschakelen – en dat doe ik dan ook bewust, bijvoorbeeld door in de weekends het werk buiten beeld te laten.”

Een goed voorbeeld van de manier waarop Steinbuch zijn omgeving verder helpt, vinden we in de studententeams. “Het begint met vertrouwen. Alle vergezichten die ik heb, deel ik met mijn studenten. En vervolgens gaan zij daarmee aan de slag. Ik herinner me een Honours Class die ik mocht begeleiden. Ik vroeg ze me te helpen bij het ontwerpen van de ideale bachelor voor een Automotive Opleiding. Niet alleen hebben ze me daar heel goed bij geholpen, daar werd ook de kiem gelegd voor het solar team dat inmiddels drie keer wereldkampioen is geworden. En wat is mijn rol daarin nu geweest? Ik heb ze verteld hoe gaaf automotive is. En heb ze aangesproken op hun kwaliteiten. Vervolgens hebben ze het helemaal zelf gedaan. Zo gaat dat vaker.”

Lezers van E52 zitten dankzij Steinbuchs zondagse column [Morgen Beter] – die hij om beurten met vier andere vernieuwers schrijft – op de eerste rang als het gaat om zijn ideeën en denkbeelden. Zo schreef hij over een minister voor Technologie, Eindhoven als trendsetter voor de vierde generatie universiteiten, het belang van ondernemerschap en natuurlijk over de Eindhoven Engine. Onlangs gaf hij daar al een update van, maar wat is nu de stand van zaken rond dit idee van hem om exponentiële vernieuwing in Eindhoven aan de gang te krijgen? “Ongelofelijk, hoeveel positieve feedback ik op dat idee heb gekregen van industrie, overheid en kennis. De tijd is er rijp voor. Er zijn al heel veel samenwerkingen, met de engine zetten we stap daarbovenop. Begin volgend jaar gaan we de eerste projecten kiezenen van daaruit gaan we het stap voor stap opbouwen. Wordt prachtig!”

(foto (c) Bart van Overbeeke)