Author profile picture

Roald van der Vliet maakt van het Pieter van den Hoogenbandstadion ‘het zwembad van de toekomst’. “De zwemles van tegenwoordig ziet er nog steeds zo uit als die van 1950.” De innovatiemanager van het SportInnovatieLab de Tongelreep staat te popelen om daar iets aan te doen. “In bijna elke sport wordt gebruik gemaakt van intelligentie, behalve in het zwemmen.”

“Per jaar gaan er 180.000 kinderen op zwemles en maar 1% gaat door naar een zwemvereniging. Eigenlijk wordt er alles aangedaan om zwemmen niet leuk te maken. Meestal gaan kinderen na de zwemles een sport doen die ze echt leuk vinden, zoals voetbal of hockey.” Uit cijfers van het NOC*NSF blijkt dat de zwembond met 138.436 leden op een negende plaatst staat. Ter vergelijking: de voetbalbond staat op de eerste plaats met ruim 1,2 miljoen leden.

Volgens Het Nationaal Platform Zwembaden | NZR  haalt zo’n 95% van de kinderen die op zwemles gaan een diploma. Hoeveel er daarvan naar een zwemvereniging gaan, is moeilijk te zeggen, zo meldt De Koninklijke Nederlandse Zwembond.  “De stap van leszwemmen naar verenigingslid is erg groot en een link is niet direct te leggen”, aldus een woordvoerder van de KNZB. “Om kinderen enthousiast te maken en te houden voor zwemsporten organiseren verenigingen veel kennismakingslessen en activiteiten zoals het Sterrenplan, de Zwem4daagse en Schoolzwemkampioenschappen.”

De bewegingswetenschapper en voormalig zwemmer is altijd op zoek naar vernieuwing. In Van der Vliets innovatielab komen de beste zwemmers ter wereld om hun techniek te verbeteren. De start van zwemster Ranomi Kromowidjojo werd er nauwkeurig geanalyseerd met in het zwembad gebouwde onderwatercamera’s. Dit bracht haar onder meer twee keer goud tijdens de Olympische Spelen van 2012. “Maar dat is topsport. Ik wil zwemmen voor iedereen leuker maken, niet alleen de zwemlessen maar ook de beleving van de zwemevenementen zoals de Swim Cup. Meer live zien wat er onder water gebeurt bijvoorbeeld.” Het lab ontwikkelde ook een ‘wireless coaching system’ waarmee blinde en slechtziende zwemmers gecoacht kunnen worden.

630x420-content_formfield__files_cropped__formProject__1294__11302d

Vorig jaar besloot de gemeente Eindhoven het golfslagbad van de Tongelreep te sluiten en er een familiebad van te maken. “Dat is een multifunctioneel zwembad met ruimte voor verenigingszwemmen, instructiezwemmen maar ook voor baantjeszwemmen en aquarobics. De gemeente ziet het niet als haar taak om een ‘waterpretpark’ met glijbanen in stand te houden”, zegt Arnoud Strijbis, programmaleider Sport bij de gemeente Eindhoven. Het golfslagbad en buitenbad werden in 1984 gebouwd en zijn toe aan een forse renovatie. Bovendien is er een oplopend exploitatietekort. “Wat er concreet gaat veranderen weten we nog niet. Op dit moment wordt onderzocht wat de beste optie is om ook voor de toekomst met de beschikbare investeringsgelden een goed en veelzijdig zwemcentrum te hebben.”

In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion investeert de gemeente ook. Het in 2006 gebouwde 50-meterbad, springbad en innovatiegedeelte moeten volgens Strijbis ‘up to date’ blijven. Samen met de provincie Brabant en de KNZB werd eind 2014 een convenant getekend om Eindhoven het Nederlandse centrum van de zwemsport te laten zijn. “Naast de goede reputatie in het trainen van topzwemmers en evenementen zijn hier in de Brainportregio alle kennis en faciliteiten aanwezig om tot er vele innovaties te komen.”

Van der Vliet is ervan overtuigd dat het zwembad van de toekomst iets wordt wat ons allemaal helpt. “Als zwemmen leuker wordt dan is dat goed voor iedereen. Op elke leeftijd kun je zwemmen, al tijdens de zwangerschap en tot op hoge leeftijd. En als hier meer mensen komen zwemmen, helpt het de werkgelegenheid. En niet alleen dat, ook door het gebruiken van nieuwe technologieën creëren we werk. We kunnen overal intelligentie inbouwen in de zwemmatten, de lijnen, glijbanen. Hoe gaaf is het dan om meteen na het zwemmen, of zelfs tijdens, te zien hoe snel je hebt gezwommen?”

In oktober stelde de provincie Brabant ruim een miljoen beschikbaar voor de modernisering van het zwemstadion van de toekomst naast de investeringen van de gemeente.

Vanavond worden de eerste scenario’s voor het golfslagbad gepresenteerd tijdens een openbare informatiebijeenkomst in het Stadhuis.