Author profile picture

Badkamers, hightech systemen, wasblokjes, fietsen, medische apparaten: de diversiteit van de producten waaraan designbureau VanBerlo de afgelopen decennia heeft mogen meewerken, lijkt even breed als diep. Maar altijd was het laten ontstaan van wat Ad van Berlo creatief vermogen (Creative Equity) noemt, het uitgangspunt.

Schermafbeelding 2015-07-14 om 14.29.40“Als er een ding is dat je kunt leren van venture capitalists, dan is het wel de manier waarop zij proberen te bepalen of een product of activiteit toekomstbestendig is. Pas als ze de capabilities  van een bedrijf hebben gekoppeld aan hun value en daar hun scenario-analyse op hebben losgelaten, zijn ze bereid er hun vermogen in te steken. In hun geval gaat het vooral om financieel vermogen, maar op dezelfde manier moeten wij ons creatief vermogen inzetten.”

De VanBerlo-behandeling

Schermafbeelding 2015-07-14 om 14.19.58Van Berlo, oprichter van het designbureau met zijn naam, heeft het stokje inmiddels overgedragen aan CEO Thomas Paulen, maar blijft vanaf de zijlijn betrokken. Het bureau ziet toe op het vasthouden aan de speciale VanBerlo-behandeling. “Natuurlijk zijn en blijven we in de kern een designbureau, maar niet een die om het even welke opdracht aanneemt. We spreken sowieso niet graag van opdrachten, maar proberen elke klus altijd holistisch te benaderen. Op basis van uitgebreide gesprekken met een klant kijken we hoe we zo’n bedrijf met ons creatief vermogen kunnen helpen. We zijn dan zelfs zo eigenwijs om de visie en de strategie van die klant ter discussie te stellen.”

Die aanpak legt VanBerlo geen windeieren. Meer dan tachtig werknemers, meer dan de helft van de omzet uit het buitenland, je zou kunnen zeggen dat het designbedrijf De Hurk wel ontgroeid is. Nog twee jaar, dan wordt het Innovation Powerhouse op Strijp-T betrokken. Met de verhuizing werkt VanBerlo aan een klimaat waarin innovatie en samenwerking verder gestimuleerd worden. “Door met andere partijen die het pand betrekken verder te werken aan het analyseren en doorgronden van ontwikkelingen in specifieke branches en markten, zijn we nog beter in staat om samen met de klant in een glazen bol vooruit te kijken. Zo anticiperen we op veranderingen, zo bieden we de ingewikkelde innovatievraagstukken van morgen het hoofd.”

Complexe problemen

Schermafbeelding 2015-07-14 om 14.19.40De klanten van VanBerlo worstelen soms met complexe problemen. “Bijna altijd wordt de aanvankelijke gedachte van de klant gaandeweg behoorlijk bijgesteld. Die klant is daartoe ook bereid, want wij hebben echte interesse in de oplossing van zijn problemen en trekken daarvoor alles uit de kast. Of het nu om een campagne gaat of het ontwerpen van een specifiek product, om een website, een catalogus of een verkoopsysteem, VanBerlo bouwt bruggen tussen wat mensen nodig hebben en willen, tussen technologische mogelijkheden en duurzame business voor onze klanten – en dat is het enige dat telt op weg naar rendement.”

150617-vanberlo-19501-LRTechniek speelt in alles wat VanBerlo aanpakt een belangrijke rol. “In die zin is ons werk onvergelijkbaar met wat we tien, twintig jaar geleden deden. De mens is natuurlijk de enige echte constante factor. Je gebruikt techniek om mensen gelukkiger te maken, ze een gezonder leven te bieden waarin ze zelf verantwoordelijkheid kunnen opnemen voor hun keuzes. Kijk bijvoorbeeld naar het werk dat we voor het Eindhovense Sapiens Steering Brain Stimulation hebben gedaan. VanBerlo heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verbeteren van het Deep Brain Stimulation (DBS) concept en de procedure rond het plaatsen en individueel afstellen van de hersensondes. Een fantastisch project aangezien DBS onder andere wordt toegepast om het beven bij Parkinsonpatiënten tegen te gaan.”

Swipen

De toenemende complexiteit en de daarmee gepaard gaande specialisatie vergen dat bedrijven onderling meer gaan samenwerken. “Designers kunnen daar een verbindende rol spelen, bijvoorbeeld tussen technici en gebruikers. Door user insights op te halen snappen wij het gedrag van mensen en kunnen we bedrijven daarin adviseren. Voorbeeld: de user interface van de smartphone is inmiddels de basis voor veel van ons gedrag. Als een bedrijf dan toch nog komt met een ouderwetse knop om iets aan of uit te zetten, dan kunnen wij beargumenteren waarom je toch beter zou kunnen swipen.”

Morgen deel 2 van dit interview, over een bijzonder project van Ad van Berlo: het Innovation Powerhouse op Strijp-T.