Author profile picture

Het studententeam FAST (Formic Acid Sustainable Transportation), dat werkt aan een auto die op mierenzuur rijdt (“Formauto”), heeft de duurzaamheidsprijs gewonnen binnen de BrainsAwards. Teamleider Max Aerts is vooral blij met de “bevestiging van buitenaf na een jaar hard werken. Het is een kroon op ons harde werk.”

Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. Aerts: “We gaan dat bedrag gebruiken om nieuwe onderdelen voor het volgende prototype te bekostigen. Op deze manier kunnen we de modelauto van ongeveer een meter lang werkend maken.”

Formauto wint de duurzaamheidsprijs binnen de BrainsAward (foto (c) BrainsAward, Hans de Hing)
Formauto wint de duurzaamheidsprijs binnen de BrainsAward (foto (c) BrainsAward, Hans de Hing)

De award is dan ook alles behalve het eindpunt van het project. Aerts: “We hebben al langer het ambitieuze plan om een echte personenauto te gaan bouwen in het volgend academisch jaar. Het meedoen aan de BrainsAwards zal goed bijdragen aan het bekender maken van ons team en zal wellicht ook helpen bij het aantrekken van sponsoring.”

Innovation Lab

BrainsAward is een initiatief van de Eindhovense gemeenteraad, maar de organisatie van de competitie is sinds januari 2012 in handen van het TU/e Innovation Lab. Om de partners bij het project te betrekken en meer voeling te krijgen bij wat er leeft onder studenten, is gekozen voor een open samenwerkingsmodel. Er is een regiegroep waarin de partners vertegenwoordigd zijn. Daarnaast zijn TU/s, Fontys, Summa en SintLucas en hun studenten actief betrokken bij BrainsAward.

Doel van de wedstrijd is, volgens de organisatie, “dat de stad Eindhoven haar naam vestigt als studentenstad die kansen biedt om vanuit creativiteit te werken aan (maatschappelijk) ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid”.

Schermafbeelding 2015-05-26 om 11.15.44De duurzaamheidsprijs – een van de vier hoofdprijzen binnen BrainsAward – is gesponsord door Leasemaatschappij DLL en is bedoeld om een duurzaam product of dienst uit te werken dat origineel en ook echt toepasbaar is. Deze prijs wordt getoetst op basis van de ‘3 P-gedachte’: People: goed voor de mens, Planet: goed voor planeet/milieu, Profit/Prosperity: draagt bij aan winst/welvaart. Duurzaamheid wordt maximaal nagestreefd wanneer alle drie de P’s gecombineerd worden.

De Juryleden waren Mary-Ann Schreurs (gemeente), Thomas Widdershoven (Design Academy), Antoine Wintels (Summa), Jo van Ham (TU/e), Igor van Hooff (SintLucas), Gerard Lenssen (Fontys) en Rob van Zadelhoff (DLL).

Team FAST

Lees hier het verhaal dat e52 eerder maakte over het FORM-project.

Schermafbeelding 2015-05-26 om 11.15.24De Formauto is een auto die rijdt op mierenzuur, een stof die gebruikt kan worden als een medium om waterstof efficiënt te kunnen bijtanken en op te slaan. Mierenzuur is bij kamertemperatuur een vloeistof, zodat het net als benzine of diesel gewoon uit een slang bij een tankstation getankt zou kunnen worden.

CO2 verlaat de auto en vermengt zich met de buitenlucht. Toch is het proces CO2-neutraal, omdat het mierenzuur via de omgekeerde reactie ook gemaakt kan worden uit CO2 en H2. Door waterstof te produceren uit zonne-energie en CO2 uit de lucht af te vangen, worden er uiteindelijk geen stoffen uit het milieu verwijderd of eraan toegevoegd.

Max Aerts: “Naar ons idee kan mierenzuur dienst doen als een soort vloeibare batterij voor zonne-energie; zonne-energie die je vervolgens zelf kan tanken bij het benzinestation.”

(hoofdfoto: (c) BrainsAward, Hans de Hing)