© InMotion
Author profile picture

InMotion wil als eerste met een elektrische auto deelnemen aan de 24 uur van Le Mans, een wereldberoemde race. Om die droom te verwezenlijken moet de batterij van de auto in twee minuten opladen, de tijd die een normale tankbeurt duurt. Het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) verwacht met hun nieuwe auto de laadtijd te beperken tot 7,5 minuut. Dat is een hele vooruitgang, maar de eindstreep is nog niet in zicht.

Het Eindhovense studententeam verbrak de afgelopen jaren op drie Nederlandse circuits het elektrische baanrecord. Maar in 2023 deelnemen aan de 24 uur van Le Mans ziet het team als de ultieme uitdaging. Tijdens de race moeten coureurs in 24 uur tijd zo veel mogelijk rondjes rijden over het circuit van het Le Mans in Frankrijk. Dat vraagt om een andere aanpak dan in een ‘normale’, kortdurende race. “Opladen is het grootste probleem. De batterij mag niet kapot gaan en moet gedurende de race de laadcapaciteit zo veel mogelijk behouden”, vertelt Laura Kemper, marketingmanager bij InMotion.

Lees hier meer over InMotion

Hitte is struikelblok

“Batterijen worden te warm als je ze snel oplaadt”, legt ze uit. “In principe kun je alle batterijen snel opladen, mits je ze koelt en de warmte afvoert.” Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het snelladen van elektrische auto’s duurt nu ongeveer 20 minuten. Stapsgewijs wil het team deze laadtijd verkorten, dit jaar tot 7,5 minuut. Uiteindelijk is het doel de laadtijd te verkorten tot twee minuten.

Auto aanpassen

In 2018 presenteerde het team het prototype van de huidige auto. Nu zijn zij volop bezig met het laatste model, de auto die over drie jaar moet gaan racen in Frankrijk. “Het onderstel van de auto hebben we inmiddels binnengekregen en we hebben een partner gevonden die de batterijen levert”, vertelt Kemper. “Het chassis moeten we zelf aanpassen van een benzine auto naar een elektrische. Er moet bijvoorbeeld ruimte komen voor de batterijen. Door de locatie van het batterijenpakket is de gewichtsverdeling in de auto ook anders waardoor we een andere achterwielophanging nodig hebben.” Er zijn verschillende aanpassingen nodig om de auto ook voor elektrisch racen geschikt te maken.

© InMotion

“In de zomer gaan we alle onderdelen waar we nu aan werken samenvoegen tot de complete auto”, vertelt Kemper. Daarna neemt het volgende team van enthousiaste studenten het stokje over. “Zij gaan veel testen uitvoeren en verder ontwikkelen. Het doel is om in 2020 nog op het circuit te staan met de wagen.”

Het verschil maken

Met de deelname aan de 24 uur van Le Mans wil het studententeam laten zien dat hun technologie werkt. “Als de batterijen het onder deze extreme omstandigheden volhouden, dan kunnen ze dat ook voor het normale woon-werkverkeer”, verklaart de marketingmanager. “De crème-de-la-crème van de automotive industrie is aanwezig bij de race, zodoende komt het dus meteen bij de juiste mensen.” InMotion wil niet alleen de racewereld wakker schudden, maar zij willen ook voor consumenten het verschil maken. Kemper weet dat de laadtijd van een elektrische auto, voor dagelijks gebruik, voor veel mensen nog een grote barrière is. “Je wil onderweg naar je vakantieadres niet uren in de rij staan bij een laadpaal. Daar kunnen wij voor zorgen.”

InMotion is onderdeel van TU/e innovation Space, een community van studententeams en -startups. Lees hier meer over de deelnemers.