Author profile picture

Iedere week kijken we met EV-specialist en Innovation Origins-columnist Auke Hoekstra naar wat hem opviel in de actualiteit of wat hij tegenkomt als het gaat over de verduurzaming van onze aarde. 

“Zit je achter je computer? Dan stuur ik je meteen een tweet door”, het tikken op het toetsenbord aan de andere kant van de lijn stopt en er klinkt gemiauw. “Ja dat is de kat die zich er even mee gaat bemoeien. Hij vindt dat hij ook wat aandacht verdient.”

De tweet die Auke stuurt gaat over een artikel waarin negen ‘tipping points’ staan uitgelegd. Dit zijn plekken op aarde waar klimaatverandering delen van het ecosysteem in een onomkeerbare verandering zou kunnen duwen. “De ellende die hierdoor ontstaat is echt ontnuchterend. Het gaat bijvoorbeeld over scenario’s dat het Verenigd Koninkrijk droog komt te liggen. Het zijn serieuze bedreigingen. We spelen met vuur.”

Het wordt even stil aan de andere kant van de lijn. “Maar er is ook goed nieuws hoor, ik mail je nu iets anders door.”

 

“Weet je wat nu dus blijkt? Dat het IEA, waar ik altijd zoveel kritiek op heb omdat ze zo conservatief zijn, ineens toch niet zulke conservatieve schattingen heeft gemaakt over de kosten van zonnepanelen. Maar het betekent ook dat veel klimaatmodellen deze kosten veel hoger inschatten. De klimaatgemeenschap gebruikt verwachte prijzen voor 2050 die nu al gehaald worden. Die daling gaat dus veel sneller dan ze voorspeld hebben.”

Hier het hele onderzoek waar Zeke Hausfather uit citeert

Volgens Auke zie je dit ook aan de wereldwijde CO2-uitstoot door de energieproductie: “Die gaat nu voor het eerst omlaag. Dat komt omdat overal ter wereld de kolen de nek om worden gedraaid en er meer wind -en zonne-energie wordt geproduceerd. Bovendien gaat de prijsdaling veel sneller dan wetenschappers nu denken.”

Dat is goed nieuws, want Auke ziet ook steeds meer lokale initiatieven en bedrijven die duurzame oplossingen ‘massaal adopteren’. “Eigenlijk ook logisch toch? Want wat wordt uitendelijk goedkoper? – oké ik chargeer nu bewust – tig ton kolen uit de aarde omhoog halen, schoonmaken en die opstoken – waar weer allerlei vieze stoffen bij de lucht ingaan? Of een emmertje zand omzetten in zonnepanelen? Dat is een no-brainer lijkt mij. Maar veel zwartkijkers zien die revolutie niet.”

Niets veranderen goedkoper?

Auke stoort zich eraan dat mensen vaak denken dat kiezen voor een duurzame oplossing betekent dat je welvaart moet inleveren. “Dat is gewoon niet zo. Ook het idee dat niet veranderen het goedkoopst is, slaat nergens op. Kijk wat er nu allemaal door klimaatverandering gebeurt. Je hebt te maken met klimaatvluchtelingen die door mislukte oogsten geen kant meer op kunnen. Dieren sterven uit. Het wordt een grote takkezooi als we niets doen. Het probleem is dat sommige partijen hun vingers in hun oren steken en het niet willen horen”, Auke maakt een huilgeluid en zet een zielig stemmetje op: “Het kost te veel geld om het systeem te veranderen.”

Dan weer normaal: “Dit is puur kortetermijndenken. We willen juist af van kolen verbranden en CO2 de lucht in stoten. Als een techniek nieuw is, dan betaal je daar in het begin altijd meer voor. Dat neemt na verloop van tijd af en dat gaat dus veel sneller dan we dachten als we het hebben over zonnepanelen. Hetzelfde zie je met kunstvlees, waar die eerste burger een godsvermogen kostte, zijn partijen nu bezig om het op te schalen. Hoe houdbaar is het om een heel beest voor een lapje vlees te slachten? Hoe lang het nog duurt voordat dat de basis wordt? Geen idee, maar dat het gaat gebeuren weet ik zeker. Net als dat over 20 jaar elektrisch rijden en duurzame energie geen discussie meer is – ‘ja duh ga iemand anders vervelen’. Duurzame energie dat gaat de basis worden.”

Het gaat niet snel genoeg

Maar hier moeten we nog wel werk van maken: “Het zou echt meer prioriteit moeten krijgen. 4 procent van de Nederlandse energie is groen, dat is veel te weinig. Ik ben heel braaf een duurzaam huis aan het bouwen, eet geen vlees meer en ga niet meer met het vliegtuig op vakantie. Ik zeg niet dat iedereen zoals ik moet worden, maar onze normen en waarden moeten wel op de schop.”

Daarom pleit Auke ervoor om met dezelfde urgentie aan de slag te gaan als na de tweede wereldoorlog: “Europa lag in puin en moest opnieuw worden opgebouwd, een hele generatie heeft hun handen uit de mouwen gestoken. Wat nu als we dezelfde mentaliteit op kunnen brengen met als resultaat oneindig beschikbare energie? In 2100 kijken we dan terug en denken: ‘dit is toch wel het vetste dat er de afgelopen 300 jaar is gebeurd’. Dan is het deze generatie die dat heeft mogelijk gemaakt. Daar ben ik van overtuigd.”

“Hiervoor hebben we nog een lange weg te gaan. Iedereen weet het over 20 jaar wel, maar ik denk niet dat de industrie, scheepvaart en luchtvaart dan al helemaal zijn overgestapt. Terwijl er wel iets moet gebeuren om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Ik denk dat we er over een aantal jaar bijna niet meer onderuit kunnen om geo-engineering toe te passen.”

In de mailbox verschijnt weer een filmpje:

“Ken je dit Disney verhaal? Mickey Mouse is in de leer bij een tovenaar en krijgt de opdracht om de vloer te vegen. Dat vindt hij veel werk en betovert een bezemsteel die zich vermenigvuldigt. Maar in plaats van dat het schoner wordt, maakt hij er een ongelooflijke bende van. Dat is  wat geo-engineering is, als je hier maar een beetje mee gaat aanmodderen, kan het al snel uit de bocht vliegen. Tijdens de Olympische Spelen in China is hier al mee geëxperimenteerd, maar ik vind dat we hier echt voorzichtig mee moeten zijn.”