Het team van Aucasi.
Author profile picture

Tim Beckers lag in zijn studentenkamer in bed toen hij het licht uit wilde doen. De handelingen: opstaan, naar lampje 1 lopen, uitzetten, naar lampje 2 lopen, uitzetten en zo verder, terug naar bed. Dat moest simpeler. In september starten Beckers en zijn team een kickstartcampagne voor het product dat hij vanuit bed bedacht: Aucasi, de slimme stekker.

Beckers, elektrotechniekstudent aan de TU/e, verzamelde drie andere studenten om zich heen om te beginnen aan Aucasi. Het team, bestaande uit de vier twintigers Thijn Kolk, Duco van den Akker, Nguyen Quoc Khanh en Beckers, lanceert op 21 september de Kickstartercampagne die de ontwikkeling en productie van hun product moet financieren. Het target ligt volgens Beckers rond de 165.000 euro.

De slimme stekker van Aucasi.
De slimme stekker van Aucasi.

Het product moet rond de zomer van 2017 de markt op. Kosten per stekker: 69 euro, tijdens de Kickstartercampagne kan de stekker gekocht worden voor een lager bedrag: 49 euro.

De stekker moet uiteindelijk leiden tot een slim huis, op drie fronten. “We willen gebruiksgemak verhogen, energie besparen en bijdragen aan de veiligheid van het huis”, zegt Beckers. Volgens hem kan de stekker dat doen door steeds gebruik te maken van geconfigureerde regels. Gebruikers steken de stekker in het stopcontact, openen de app en stellen dan regels in: Als dit, dan dat.

“De gebruiker zegt eigenlijk: ‘Als er beweging is in de kamer, moet dit licht aan.’ Of juist: ‘Als er ’s avonds niemand in huis is, moet er tegen 22.00 uur een lamp aanspringen.’ Het eerste is gericht op gebruiksgemak, het tweede op veiligheid. Aucasi kan bijvoorbeeld ook een waarschuwing aan de gebruiker geven als er beweging is gedetecteerd  terwijl er niemand thuis is.”

De gebruiker hoeft in principe maar één keer in te stellen wat die wil van het apparaat en daarmee is de kous af.”

Energiebesparing, het derde element waar Aucasi zich mee wil onderscheiden, komt in de vorm van de stekker die – de televisie, muziek installatie en media box bijvoorbeeld- in een keer helemaal uitschakelt. Apparaten die bij Beckers thuis op stand-by staan verbruiken zo’n 16 watt per jaar. “Dat kan naar nul wat ons betreft. Op jaarbasis scheelt dat 32 euro.”

De stekker moet volgens Beckers verder gaan waar andere slimme stekkers blijven steken. “Het moet allemaal vrijwel automatisch gaan, ik wil niet dat iemand met een ipad het licht uit en aan gaat zetten, dan wordt het een soort afstandsbediening. De gebruiker hoeft in principe maar één keer in te stellen wat die wil van het apparaat en daarmee is de kous af.”

Om dat te bereiken communiceert de stekker via wifi en bevat hij verschillende sensoren en actuatoren. Loopt de gebruiker voorbij de bewegingssensor, gaat het licht aan. Gaat de gebruiker van het Wifi netwerk af, gaat het licht uit, mits dit zo is ingesteld. “Verder zorgt het gebruik van Wifi ervoor dat het neerleggen van een telefoon op het nachtkastje kan worden gedetecteerd door een NFC tag, wat ertoe leidt dat al het licht in de slaapkamer uitgaat.”

De techniek achter Aucasi is vrij toegankelijk voor andere programmeurs. “We wilden een product met open source software maken, zodat anderen ermee aan de slag kunnen en variaties kunnen verzinnen op de toepassingen van de stekker”, zegt Beckers. “Andere developers kunnen hun eigen extensie aan het systeem hangen middels een open API.”

Na de Kickstartercampagne moet Aucasi overgaan tot productie. Bij een succesvolle campagne zullen er dan ongeveer 3000 stekkers gemaakt worden. Tim Beckers hoeft daarna niet meer uit bed om het licht uit te doen.