© IO
Author profile picture

Eindhoven is de gemeente die het meest professioneel omgaat met aanbestedingen. Dat blijkt uit het rapport “Veilig Verder” van het Aanbestedingsinstituut. Vorig jaar stond Eindhoven nog op plaats 4. Eindhoven haalde een score van 264 (op 400); plaats 2 is voor Haarlem met 225. Helmond scoort met plek 5 ook hoog – vorig jaar stond deze gemeente nog op de 25ste plaats.

Volgens het Aanbestedingsinstituut weet Eindhoven te overtuigen. De jury: “Hoewel moderne contractvormen nog erg weinig gebruikt worden, heeft Eindhoven de andere zaken wel goed op orde. Van 81% in 2012 is de score in 2014 opgelopen naar 264%. Daarmee bezet ze de hoogste plek in de categorie gemeentes.”

Schermafbeelding 2015-12-01 om 16.13.09

De ranglijst is opgesteld op basis van vier criteria, waarop elk maximaal 100% gescoord kon worden: de aankondiging, de eisen, de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) en de moderniteit van de contracten. Overall winnaar dit jaar is, net als voorgaande jaren, Rijkswaterstaat met een score van 274%.

Sinds 2012 krijgen alle aanbesteders die tenminste 5 aanbestedingen openbaar in de markt hebben gezet, ongevraagd een beoordeling van het instituut. Het rapport wijt het beter presteren van decentrale overheden aan het effect van de Aanbestedingswet. “Veel decentrale opdrachtgevers hebben de wet aangegrepen om hun aanbestedingsbeleid en -praktijk aan te passen”, concludeert het instituut.

Volgens Joost Fijneman, manager van de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra, zit het met de kern van de aanbestedingsregels inmiddels wel goed. “Maar dat alleen is niet voldoende voor een succesvolle inkoop. Kennis van de markt is er te weinig. We maken dat inzichtelijk door het publiceren van onze bevindingen. Maar ook door het ingrijpen in lopende procedures. Zo hopen we, samen met de aanbesteders in Nederland, elk jaar een stap verder te gaan. Zeker ook op veiligheid.”

Depla

De hoge score van Eindhoven valt vrijwel samen met het pleidooi dat wethouder Depla vandaag in het FD hield voor behoud van de huidige aanbestedingsregels. Volgens Depla zorgen de Europese regels, die waarschijnlijk binnenkort van kracht worden, voor grote schade aan de innovativiteit van de aanbestedingen.