Author profile picture

‘Juist omdat het zo goed gaat in Brainport Eindhoven, is het zaak om die kracht van vandaag te koppelen aan de uitdagingen van morgen’. Aldus Arnold Stokking, Managing Director Industry bij TNO en initiator van de toekomstverkenning van Brainport Eindhoven; waar liggen kansen voor de regio als het gaat om innovatie en nieuwe business modellen in 2038? In deze tweewekelijkse column lichten Stokking en direct betrokkenen belangrijke punten uit die toekomstverkenning toe.

Indiase steden zijn overvol. Niet alleen tijdens de spitsuren in de ochtend en avond maar de hele dag rijden auto’s, bussen en brommers traag en dicht op elkaar door Delhi, Mumbai en Bangalore. Ook de treinen en metrolijnen puilen dagelijks uit om miljoenen mensen in en naar de stad te brengen. Een onderzoek dat de Boston Consulting Group eerder dit jaar in opdracht van Uber uitvoerde, berekende dat verkeersopstoppingen alleen de hoofdstad Delhi al jaarlijks 9,6 miljard dollar kosten, maar liefst 12% van het BNP van deze stad. De wal lijkt het schip nog lang niet te keren. De snel groeiende middenklasse zorgt ervoor dat het aantal auto’s in India jaarlijks met dubbele cijfers toeneemt.

De overvolle steden kosten de Delhiits, Mumbaikars en Bangaloreans niet alleen vele uren extra reistijd per dag. Het drijft ook de prijzen op die zij voor hun ontbijt en avondeten moeten betalen. De opstoppingen zorgen voor grote problemen bij het vervoeren van voedsel in en naar de steden. Geschat wordt dat op dit moment ongeveer een derde van het voedsel dat India produceert nooit een Indiase keuken bereikt maar ergens verloren gaat in de logistieke keten. De verkeersproblemen in Indiase steden zijn wellicht extreem maar ze zijn zeker niet uniek. Verstedelijking zorgt wereldwijd in kleine en grote steden voor persoonlijke irritaties en vormt grote maatschappelijke uitdagingen. Niet alleen in India, ook in en rond Europese steden mopperen mensen regelmatig over de vele uren die ze noodgedwongen in files doorbrengen.

De dagelijkse realiteit staat nog ver af van futurische toekomstbeelden waarin mobiliteit een ‘low-interest convenience product’ is. Jouw eigen ‘smart assistent’ regelt het vervoer dat nodig is om de volgende ochtend op tijd op je afspraak in Nederpelt te arriveren. Precies om 8.17 stap je in een ‘single cabin’ waarin je eerst samen met een collega in Finland de laatste financiële rapportage doorneemt. Omdat door familiebezoek het hardlooprondje later die dag erbij in schiet, staat voor de laatste zeven kilometer een fiets klaar. De waterstofauto die je na je afspraak terugbrengt rijdt onderweg heel even naast een van de vele autonome trucks om, bijna ongemerkt, het pakje op te pikken dat je op de heenweg online had gekocht. Als je thuiskomt staan de boodschappen voor het avondeten in een gekoelde microcontainer al voor de deur. Nieuwsgierig naar wat jullie gaan eten open je deze direct en constateert tevreden dat het dit keer om je favoriete pasta gaat met veel courgette voor extra vitamine C.

Congestie in en rond steden vormt een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Bij Europese steden zal het weliswaar niet direct, zoals in India, leiden tot bedorven voedsel maar dagelijkse files zorgen er wel voor dat talloze uren verloren gaan die de meesten van ons veel liever anders hadden besteed. Zelfsturende auto’s lossen dit probleem niet op, integendeel zelfs: als mensen onderweg kunnen werken of een film kijken terwijl ze naar hun werk of een afspraak rijden, zullen de files rond steden immers eerder langer dan korter worden. Ondanks de vele voordelen die nieuwe technologieën met zich meebrengen, hardnekkige problemen lossen daarmee niet vanzelf op. Er is veel meer nodig dan alleen hele slimme auto’s om de filedruk in en rond grote steden te verminderen.

Als we als Brainport regio met nieuwe technologieën in de toekomst een belangrijke rol willen blijven spelen dan moeten we goed nadenken over de systemen die nodig zijn om de grote uitdagingen van deze tijd aan te pakken. Nieuwe technologieën als ‘connected vehicles’ kunnen een belangrijke rol spelen maar het aanpakken van files en optimaliseren van logistieke ketens vereist veel meer dan dat. Het snel groeiend aantal auto’s en trucks in goede banen te leiden vraagt ook om hele slimme infrastructuur die voortdurend communiceert met weggebruikers, zelfsturend of niet. Gedetaileerde analyse kan helpen om verkeersstromen te voorspellen en gebruikers te adviseren om nog even te wachten om hun reistijd te verkorten. Om het gedrag van mensen te beïnvloeden moeten we weten hoe mensen daarop reageren en of ze ervoor voelen om bijvoorbeeld een of meerdere keren per week zelfrijdende Uber auto’s met anderen te delen.

Hoe sterk we als Brainport regio ook zijn in mobiliteit, alleen kunnen we niet alle fileproblemen in de wereld oplossen. Door goed samen te werken met de juiste partners kunnen de nieuwe technologieën waaraan we werken wel een belangrijke rol daarin spelen. Hoe mooi zou het zijn als daardoor veel minder voedsel in India hoeft te worden weggegooid?