Author profile picture

Tijdens de Brabantse Bewustwordingstour, waar te zien is hoe ouderen met behulp van technologische snufjes langer zelfstandig thuis blijven wonen, zagen we al dat deze technologische verbeteringen niet alleen voor ouderen zijn. ,,Je wilt toch zo comfortabel mogelijk wonen? Waarom dan geen gebruik maken van de mogelijkheden die er al zijn?” zo stelt Corien van Berlo van Smart Homes.  Maar ook nieuwe, nog niet ontwikkelde ideeën krijgen een podium op de kleinschalige beurs. De ontwerpers hebben echter meer werk dan tijd – het is dus nog maar de vraag of hun projecten ooit verder dan een prototype komen.

Baboo
Zo vertelt Kimmy Anssems over haar afstudeerproject Baboo. Baboo zorgt IMG_2275voor een directe verbinding tussen ouders in de woonkamer en hun baby in de couveuse in het ziekenhuis. Het apparaat geeft real-time bewegingen en informatie door aan ouders zodat ze meer verbonden zijn met het kind. ,,Ik ben zelf een couveusekind geweest en door de verhalen weet ik hoe stressvol het kan zijn voor ouders”, vertelt Anssems. ,,Extra informatie over de baby; hoeveel ze weegt, of ze wakker is, en of er een verpleegster bij het kindje aanwezig is, dat werkt geruststellend voor ouders om te weten.”

Baboo beweegt door middel van videotracking net als de baby in het ziekenhuis. ,,De vijf punten staan voor: hoofd, armen en benen.” Anssems denkt dat het lastig is om Baboo op de markt te krijgen. ,,Baboo moet constant in verbinding staan met het ziekenhuis en informatie kunnen doorgeven, dat is kostbaar. Een investeerder met een grote zak geld zou best handig zijn”, lacht Anssems. Maar voorlopig staat Baboo op een laag pitje. ,,Vanaf volgende week heb ik een baan in Amsterdam. Ik ga met serious gaming in de zorg aan de slag.”

Fluenz
Ook Evy Anssems staat met haar afstudeerproject
FlIMG_2273uenz op de Bewustwordingstour, haar slimme lamp begeleidt de ademhaling om tot rust te komen. ,,Door de bewegingen van de lamp met je ademhaling te volgen ontspan je. Bij kinderen werkt het goed. Als je tegen een kind zegt dat hij rustig moet ademhalen om tot rust te komen, heeft hij vaak geen flauw idee waar je het over hebt. Met Fluenz wordt het concreet.”

Fluenz werkt nu nog op handmatige bediening, maar in de toekomst is het de bedoeling dat de lamp zelf aangeeft wanneer iemand gestresst is. ,,Dat gaat met hartmeters en andere sensoren. Maar voordat zoiets werkt is er nog heel veel onderzoek nodig. De lamp is nog lang niet uitontwikkeld”, verelt Evy Anssems. Net als bij Baboo heeft Fluenz geen prioriteit. Evy wil de lamp wel graag uitbrengen maar zou niet weten waar ze de tijd vandaan moet halen.

Het probleem van veel uitvinders: meer ideeën dan tijd. De grote vraag is telkens of er iemand opstaat die brood ziet in vindingen als de ademhalingslamp of de babyfoon van de toekomst.