Author profile picture

In Eindhoven wonen, studeren en werken mensen afkomstig uit veel verschillende landen. E52 bespreekt elke week met een international wat hen hier heeft gebracht en hoe het leven in Eindhoven is.

Naam: Alvin Arthur
Land van herkomst: Guadeloupe, Frankrijk
Studie: Food/Non-Food bachelor bij Design Academy Eindhoven

Nadat we een datum voor het interview vaststelden, e-mailde Alvin dat hij op Strijp S zou willen afspreken. We besloten dat Onder De Leidingstraat wel een goede locatie zou zijn, met het zonnige terras en zo. Maar op de dag van het interview regent het pijpenstelen. Tussen de heftige buien door wordt Alvin buiten gefotografeerd. We praten binnen op de bank met thee en cappuccino’s. ”Ik woonde tot mijn 18e in Guadeloupe. Dat is wel wat anders dan Eindhoven. Ik verhuisde naar Parijs voor de studie Industrial Design. Na die studie kwam ik naar Eindhoven.”

Alvin kwam naar Eindhoven voor de Design Academy. “Ik wilde ontdekken wat ik wilde met design. Ik wilde in ieder geval iets minder materialistisch doen. Educatiesystemen hebben vooral mijn interesse. Voor de academie heb ik samen met medestudenten Open Lab lessen ontwikkeld. Studenten kunnen daarbij hun eigen mentoren kiezen, passend bij wat ze nodig hebben. En er zijn samenwerkingen met bijvoorbeeld de Fontys Minor Electrotechniek. We wilden onze eigen onderwijs definiëren en meer te zeggen hebben over wat er bij de opleiding hoorde, hoe deze zich ontwikkelde en hoe het werd beoordeeld. Als afsluiter organiseerden we een expo in het Designhuis en vanaf september kunnen studenten de opgefriste versie van Open Lab volgen op de academie.”

“Als je wilt dat kinderen verantwoordelijk zijn, moet je ze die verantwoordelijkheid ook laten nemen.”Alvin Arthur, Design Academy student

“Mijn interesse in onderwijs komt voort uit de vraag waar we mensen het beste kunnen beïnvloeden om hun eigen keuze te maken. Als je zelf niet de kracht hebt om dat te doen, zit je vast in het programma dat anderen voor je bepalen. Vooral voor de groep kinderen tussen de acht en veertien jaar is het belangrijk dat zij weten hoe zij de beste keuzes voor zichzelf maken. Als je wilt dat kinderen verantwoordelijk zijn, moet je ze die verantwoordelijkheid ook laten nemen. Docenten zouden hier op moeten reageren en jonge mensen de handvatten geven om hun eigen toekomst te vormen. Toen ik op de middelbare school zat, kregen we les volgens een strikt systeem: je moest in het programma blijven. Maar er werd ons wel gevraagd naar onze rol in de maatschappij. Later, tijdens mijn studie Industrial Design, werden we verplicht om ook wetenschappelijke vakken te volgen die niets met onze studie te maken hadden. En wanneer je geen motivatie hebt, is nog moeilijker om op te letten bij zoiets.”

Alvin deelt een huis met een aantal huisgenoten. ”Momenteel zijn twee mensen in mijn huis druk bezig met hun afstudeerproject. Het huis is een zooitje,” lacht hij, “Maar ik probeer te helpen waar ik kan. Thee zetten en voor ze koken, dat helpt wel. Dit huis en de mensen geven me energie. Ik krijg ook energie van hip hop. Ik organiseer feesten met ons hip hop collectief Space Jam Hip Hop Inc. Het eerste feest was in de Oude Rechtbank en er kwamen 500 mensen op af. En de feesten daarna waar ook best succesvol. De volgende is op 30 juni in TAC. Nog een leuke aanvulling: tijdens Koningsdag veranderden we de Hoogste Tijd in een Kingstonparty.”

“Ik vind de schaal van de stad erg prettig. Ik kan overal op de fiets naar toe. In Amsterdam en Parijs zijn veel te veel mensen. Veel te druk. Ik vind Eindhoven veel relaxter. Maar ik moet zeggen dat ik het ’s avonds op straat wel erg rustig vind. Vooral van maandag tot donderdag is er weinig nachtleven. Ik mis vooral het eten van thuis. Het meeste van mijn eten koop ik bij een Turkse winkel, maar het smaakt niet hetzelfde hier. Op dit moment zijn mijn ouders hier op bezoek. Ze hebben van alles voor me meegenomen: huisgemaakte sauzen van mijn tante en honing uit de bergen. Ik heb het hier erg naar mijn zin, maar dat soort dingen laten me weer even thuis zijn.”

Lees hier alle verhalen in deze serie.
Fotografie: Diewke van den Heuvel